Waarom doe je eigenlijk yoga? Als je gewoon gezond en gebalanceerd bent? Wat is de noodzaak om jezelf telkens te onderwerpen aan een regime van stilzitten en in beweging komen? Je kunt denken dat je yoga doet om mooi op de foto te komen, in indrukwekkende houdingen. Of om je lichaam in vorm te krijgen. Of om ziektes af te wenden. Dat is misschien allemaal een beetje waar. Maar ik denk de grootste waarde van continue beoefening is, dat je een basis hebt. Voorbereid bent voor als je het nodig hebt. Een reserve opbouwen, geld op de bank zetten, voor in moeilijkere tijden. Als je jezelf oefent om je lichaam en geest te onderhouden, te voelen, ermee in contact te zijn, kun je dat ook als je onder extreme stress komt te staan. Als je gewend bent om te oefenen, kun je ook oefenen voor herstel als dat nodig is. Als je gewend bent om de onrustige bewegingen van je geest onder ogen te zien, en te merken dat al die emoties, gedachten, gevoelens van voorbijgaande aard zijn, kun je daarop terugvallen als de emoties hoog oplopen.

Ik heb de afgelopen twee weken ervaren hoe het is om met je neus op de feiten gedrukt te worden. Pijn, angst, onzekerheid. Ik ben op dit moment opgenomen in het UMC, met een vooralsnog onduidelijke diagnose. Er zit iets in mijn long, een massa, waarvan ze met scans niet kunnen zien wat het is. Maar hij zorgt voor problemen. Dus moet ‘ie eruit, samen met een kwab van mijn long of misschien mijn hele long. Dat is het korte verhaal. Het lange verhaal is heel lang, en niets is duidelijk, dus dat laat ik even voor wat het is. Maar op deze manier weten jullie waarom dingen op de yogaschool nu even wat anders lopen dan ze eerst deden. Claas doet heel veel, maar moet ook een beetje voor mij zorgen. En gelukkig hebben we fantastische leraren die allemaal bijspringen. 

Natuurlijk voel ik me onzeker en angstig. En dat kan ik ook toelaten. Want ik heb geoefend om te zien hoe de emoties oplopen, toenemen, me overspoelen… en dan ook weer weg-ebben. Ik kan nu, voor de operatie, toch nog goed bewegen en in vorm blijven (tot verbazing soms van de verpleegkundigen), en mijn linker long neemt het snel en goed over van de rechter. Dus ik voel me overwegend goed, eigenlijk. Dankzij die reserves die ik in jaren heb opgebouwd. Dus, allemaal, blijf oefenen! Je weet niet wanneer je het nodig hebt. 

Nu op de website: het aangepaste zomerrooster, en hoe je binnenkort frisse inspiratie op kunt doen in een heerlijke Zomerworkshop met Tally, of bij Garth McLean in een workshop over het zenuwstelsel (of eigenlijk gewoon over yoga). Verwacht binnenkort meer nieuws over onze Verdiepingscursus en sessies met Eyal Shifroni later dit jaar.
We blijven vooruit kijken! 

-Hiske