Restorative Yoga | Utrecht

waar je je batterij op kunt laden

Restorative yoga voor herstel en ontspanning

In onze groepslessen bij iYoga Utrecht is naast de actieve en dynamische yogahoudingen altijd aandacht voor ontspanning. Daarnaast verzorgen we speciale Restorative lessen, zowel in Utrecht als online. Maar wat houdt dat nou in, “Restorative”?

Het is afgeleid van het Engelse woord voor ‘herstellen’. In een Restorative yogales doe je houdingen waarin je, ondersteund door props zoals dekens, kussens, bolsters en blokken, langere tijd in een houding vertoeft. Hierbij is het doel niet om te rekken of te strekken, maar om tot diepe ontspanning te komen. De houdingen zijn rustgevend en tegelijkertijd verkwikkend en vitaliserend. Op deze manier stimuleer je het natuurlijke herstelvermogen van je lichaam. En dat terwijl je ontspannen ligt (of zit, of hangt…) en je concentreert op je ademhaling en de sensaties in je lichaam.

Restorative yoga is dus bedoeld voor herstel. Maar vergis je niet, het is niet alleen relevant als je ziek bent, hoor! Zeg nou eerlijk, iedereen kan toch wel wat meer balans, rust en ontspanning in z’n leven gebruiken?

Is ‘Restorative’ iets anders dan Iyengar yoga?

Nee hoor: de innovaties van BKS Iyengar zijn zelfs de basis van Restorative yoga. Doordat BKS Iyengar de yogaprops in de yogabeoefening bracht, is er een breed scala aan soorten van ondersteunde houdingen bijgekomen. En ook in zijn eigen beoefening heeft hij tot op hoge leeftijd onderzoek gedaan naar herstellende en therapeutische toepassingen.

In het ‘moeder’instituut van Iyengar Yoga, het RIMYI in Pune, hebben de lessen iedere week van de maand een thema. Traditioneel is de eerste week van een maand gewijd aan staande houdingen. Vooroverbuigingen in de tweede week. De derde week komen de achteroverbuigingen aan bod, en in de vierde week is het tijd voor restorative yogahoudingen en pranayama. Deze restorative sequences bieden een tegengewicht aan de actieve lessen in de andere weken. De houdingen worden in zorgvuldig samengestelde reeksen aangeboden, zodat het lichaam optimaal kan rusten zonder overmatige inspanning.

Is ‘Restorative’ hetzelfde als Yin Yoga?

Eerlijk is eerlijk, als Iyengar yoga studio weten wij niet echt veel over Yin Yoga. Maar het onderscheid tussen Restorative Yoga en Yin Yoga lijkt op het eerste gezicht subtiel. In beide benaderingen blijf je namelijk lang in houdingen en ligt de nadruk op ademhaling. Toch zijn er essentiële verschillen tussen deze twee yogavormen. Yin Yoga is geïntroduceerd in de jaren 70 in Noord-Amerika. Het heeft zijn wortels in Oosterse disciplines zoals Kung Fu en Taoïstische yoga, met een focus op het stretchen van bindweefsel. Restorative Yoga, daarentegen, is een recentere ontwikkeling, geworteld in de principes van Iyengar Yoga. Terwijl Yin Yoga gericht is op oprekken van het bindweefsel, richt Restorative Yoga zich vooral op diepe ontspanning en het loslaten van stress op een onbewust niveau. In Restorative Yoga worden houdingen lang vastgehouden – tot wel twintig minuten – waardoor je je volledig kunt overgeven aan de zwaartekracht en spanning kunt loslaten, wat leidt tot een diep gevoel van rust in zowel lichaam als geest.

Voor wie zijn de Restorative lessen?

Restorative yoga is heel geschikt in de volgende gevallen:

  • als je moe bent of slecht slaapt
  • als meedoen aan een gewone Iyengar yogales te inspannend is
  • als je herstellende bent van een blessure, operatie of langdurige ziekte
  • als je last hebt van vermoeidheid of een burn-out
  • bij lichte lichamelijke klachten (rugpijn, kniepijn, etc)
  • na een zware fysieke of mentale inspanning (zoals bijvoorbeeld dansers en sporters of studenten in de tentamentijd)

Maar ook als je fit en gezond bent, is het goed om regelmatig een Restorative les in je programma op te nemen. Dat helpt om je energie op peil te houden en je batterij weer even op te laden.

Zowel beginners als ervaren beoefenaars kunnen terecht in de Restorative yogalessen. Onze leraren zijn er goed in om de houdingen aan te passen aan verschillende behoeften en blessures.

Wat zijn de voordelen van Restorative yoga?

Fysiologisch en neurologisch evenwicht

Door de ondersteunde houdingen en de focus op een rustige ademhaling kom je in een diepe ontspanning, waarbij je het parasympatische zenuwstelsel activeert. Dat is verantwoordelijk voor het bevorderen van ontspanning en herstel in het lichaam, het draagt bij aan het herstel van organen en brengt het sympathische zenuwstelsel, dat de vecht-of-vluchtreactie reguleert, in balans. Door regelmatig Restorative yoga te beoefenen, kun je een evenwichtiger autonoom zenuwstelsel cultiveren, wat essentieel is voor het bevorderen van een gezonde fysiologische en emotionele balans. Het kan helpen bij het verlagen van je bloeddruk en een betere spijsvertering.

Betere slaap

Een ander voordeel van Restorative yoga is de verbetering van je slaapkwaliteit. Door het lichaam en de geest te kalmeren, kan het beoefenen van Restorative yoga voor het slapengaan helpen om de slaapcyclus te reguleren en een diepere slaap te bevorderen. En betere slaap leidt tot meer energie, een beter humeur en een hogere alertheid gedurende de dag.

Groter lichaamsbewustzijn

Restorative yoga kan ook helpen bij het verbeteren van je flexibiliteit en het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Omdat de houdingen langere tijd worden vastgehouden en ondersteund worden met props, krijgen je spieren de kans om te ontspannen en los te laten, waardoor de mobiliteit in gewrichten wordt vergroot en de flexibiliteit wordt bevorderd. Bovendien moedigt de langzame, bewuste aard van Restorative yogabeoefening aan om diep in contact te komen met je lichaam en je ademhaling. Dat kan ertoe leiden dat je beter voelt waar je in je lichaam spanning vast houdt. En als je je daarvan bewust bent, kun je die spanning misschien loslaten.

Bijdrage aan emotioneel welzijn

Ten slotte kan Restorative yoga ook een krachtige tool zijn voor emotioneel welzijn en zelfzorg. Door ruimte te creëren voor stilte, reflectie en zelfcompassie, kunnen mensen die Restorative yoga beoefenen een diep gevoel van innerlijke rust en kalmte ervaren. Dit kan helpen bij het verminderen van angst, depressie en andere stemmingsstoornissen, en kan een gevoel van welzijn en veerkracht bevorderen.

Wil je meer lezen over Restorative yoga? Hier vind je een artikel van de Engelse Iyengar Yoga Vereniging (IYUK) met een weergave van een gesprek over de voordelen van restorative yoga in de post-covid-wereld.

Wil jij beginnen met Restorative yoga?

Of je nu op zoek bent naar stressverlichting, betere slaap, verbeterde flexibiliteit, emotionele balans of gewoon wat tijd voor jezelf: Restorative yoga kan een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheids- en welzijnsroutine. We nodigen je uit om de verkwikkende kracht van Restorative yoga te ervaren bij iYoga Utrecht en samen met ons te werken aan een gezonder en meer gebalanceerd leven.

Je kunt meteen beginnen: schrijf je hier in voor de volgende Restorative les! Zowel in Utrecht als online.

Of neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt.