Self practice
Experimenteren, spelen en groeien
Zelf oefenen: hoeksteen van je yoga-ontwikkeling
Hier kun je spelen en dingen uitvinden, experimenteren en ontdekken, en in de praktijk brengen wat je in de lessen leert. Misschien wil je wel thuis oefenen, maar is het moeilijk om de motivatie, ruimte of spullen te vinden. En is er niemand in de buurt om je even te helpen. Wij bieden je de mogelijkheid om in onze studio te oefenen – je doet je eigen ding, maar wel met elkaar. Je ziet leraren in de zaal, je kunt vragen stellen of samen werken. Het is een beetje zoals het oefenen in het Iyengar Instituut in Pune (maar dan rustiger – zie foto).
Iedere vrijdag van 14.00-17.00. Vrije inloop: je kunt komen wanneer je wilt en gaan wanneer je wilt. Het is wel handig om je even aan te melden via Momoyoga. Dan krijg je ook een link zodat je een donatie kunt doen als je wilt bijdragen aan de studio.

Zelf oefenen: hoe doe je dat?

Hoe moet het?
Wat moet je dan doen? Hoe lang? En hoe weet je of je het goed doet? Deze vragen worden veel gesteld. En eerlijk gezegd zijn de vragen belangrijker dan de antwoorden – juist door die vragen word je gestimuleerd om uit te gaan zoeken hoe yoga voor jou kan werken. Maar in het begin moet je wel ergens beginnen, natuurlijk. Hier vind je wat punten om te starten.
‘It’s better to do a little, a lot than to do a lot, a little’ – BKS Iyengar.

Hoe lang duurt het?
Dat hangt ervan af! De lessen die je volgt hoeven niet leidend te zijn voor je eigen beoefening qua tijd of intensiteit. Begin bijvoorbeeld met 15 of 20 minuten.
Ook de duur van de houdingen kan verschillen; als je voor jezelf werkt zonder instructies van buitenaf, vraag je je misschien af hoe lang je moet blijven staan of zitten. In het begin zul je een houding misschien 30 of 45 seconden aan kunnen houden. Na verloop van tijd wordt dit langer – en dat hangt ook samen met wat voor acties je in de houding probeert te brengen. Voor beginners, of bij nieuwe of moeilijke houdingen, is het beter om een houding wat vaker te herhalen dan ‘m heel lang aan te houden.

Doe ik het goed?
Het beste oefen je als je geen volle maag hebt. Je moet tijdens het oefenen rustig kunnen blijven ademhalen. Als je adem stokt of zwaar wordt, kom dan uit de houding.
Je wilt de spieren gebruiken die je nodig hebt, en ontspannen waar je geen spierspanning nodig hebt. Bijvoorbeeld rondom je middenrif, je keel, kaken, tong, lippen en ogen. Houd, zeker in het begin, je ogen open en adem door je neus.
Je kunt gewoon beginnen
Hier zijn wat aanknopingspunten
Je kunt beginnen met te doen wat je nog weet van de lessen. Of kijk in een boek, zoek plaatjes of video’s op internet, of klik op de links hieronder. Maak je in het begin niet teveel zorgen als je niet precies weet of je het wel ‘goed’ doet. Uiteindelijk zul je zelf meer begrip krijgen van wat je wanneer moet doen. Het bouwen van een goede sequence is een beetje als koken: je moet het doen met de ingrediënten die je kunt krijgen, en het resultaat is afhankelijk van vele factoren.
For inspiration: a collection of sequences on our Pinterest board
Home Practice Sequences
Deze sequences zijn samengesteld door het Iyengar Yoga Institute of New York, en ze bieden een goed startpunt voor je eigen beoefening. Als eerste zie je vier Level 1-sequences met verschillende thema’s en houdingen die je kent uit de lessen. Klik op het plaatje om het groter weer te geven.
Vervolgens nog vier sequences voor als je wat meer ervaring hebt met achtereenvolgens de focus op staande houdingen, vooroverbuigingen, achteroverbuigingen en herstellende houdingen. De eerste drie beslaan ieder 2 pagina’s.