Mentortraject

Voor gekwalificeerde studenten

Bereid je voor op het lesgeven

Yoga is een onderwerp dat je moet ervaren. Je kunt alleen maar lesgeven vanuit je eigen ervaring. Daarom staat de eigen beoefening centraal. Nadat je zo’n 3 jaar reguliere Iyengar yoga lessen hebt gevolgd, zoek je een gekwalificeerde leraar als Mentor. Je gaat met deze Mentor een relatie aan voor nog eens ten minste 3 jaar, waarin je begeleid wordt in algemene lessen die je volgt en observeert, waarin je assisteert, en begint met lesgeven. NB het assisteren in de lessen zal in Corona-tijd een ander karakter krijgen. We werken samen aan een veilige manier om toch de vaardigheden op te doen om Iyengar yogales te gaan geven.

 

Voor wie? 

Dit traject is voor jou als jij:

  • je wilt voorbereiden op het Iyengar yoga examen
  • minimaal 3 jaar Iyengar yoga ervaring hebt en denkt dat je klaar bent om te delen wat je hebt geleerd
  • bereid bent om nog eens 3 jaar met je Mentor te werken
  • 1-op-1 of in kleine groepen wilt werken aan het observeren, assisteren en beginnen met lesgeven.
onder begeleiding en in samenwerking

Intensieve verdieping

Als je overweegt te kiezen voor Hiske of één van de andere leraren bij iYoga als mentor, dan lees je op deze pagina hoe wij te werk gaan. De beste manier om erachter te komen of dit programma geschikt is voor jou, is om naar een les te komen, en voor of na de les met ons te praten. 

Wij verwachten dat je gedurende het mentorprogramma minimaal 2 reguliere lessen per week volgt, ieder jaar meedoet aan de Verdiepingscursus, en aanvullend een aantal workshops volgt, evenals ‘Teachers Lab’-sessies, waarbij je in een kleine, vaste groep samen met je mede-trainees werkt aan het lesgeven. Deze sessies zijn alleen toegankelijk voor diegenen die bij iYoga aan het Mentorprogramma deelnemen. Voor de Teachers Lab sessies vragen we een bijdrage naar draagkracht. 

De kosten van het programma worden gevormd door: deelname aan de reguliere lessen, deelname aan de Verdiepingscursus en  deelname aan de Teachers Lab sessies.

Vanaf het derde jaar van je traject bespreken we of je klaar bent voor het examen. Als dat het geval is, kan je mentor je een aanbeveling geven voor het examen van de Iyengar Yoga Vereniging Nederland. Let op: deelname aan het mentortraject houdt niet automatisch in dat je een aanbeveling krijgt!

 

Hoe kan het programma eruit zien?

1e jaar

Volg lessen en verdiep je oefenpraktijk

Voornamelijk gericht op het volgen van lessen  en de Verdiepingscursus, het verdiepen van je eigen beoefening. Leer de namen van de āsana’s en lees relevant materiaal. Maar je begint met de ‘Teachers Lab’ sessies en kunt ook starten met observeren en assisteren.

2e jaar

Begin met observeren en assisteren

Minimaal 10 lessen observeren en assisteren in 20 lessen. Volg de Verdiepingscursus. Begin met het oefenen met lesgeven aan je collega-trainees en volg de ‘Teachers Lab’ sessies. Reflecteer hierop door het bijhouden van een dagboek en verslagen te schrijven.

3e jaar

Start met lesgeven

Je volgt de Verdiepingscursus en Teachers Lab sessies. Nogmaals minimaal 15 lessen assisteren, en begin met het zelfstandig lesgeven tijdens de reguliere lessen. Je Mentor geeft je feedback – of door aanwezig te zijn in je les, of door video opnames te bekijken – en als trainee schrijf je reflectieverslagen.