Zwangerschapsyoga

Zwanger of pas bevallen? Gefeliciteerd!

Iyengar yoga speciaal voor zwangeren

Welkom bij de zwangerschapsyoga bij iYoga Utrecht, waar we de principes van Iyengar yoga gebruiken om aanstaande moeders te ondersteunen in deze bijzondere fase van hun leven.

Iyengar yoga staat bekend om de focus op precisie, uitlijning en het gebruik van props om de optimale houdingen te vinden. Deze benadering is bijzonder waardevol tijdens de zwangerschap. Want het kan je helpen om je lichaam op een veilige en effectieve manier te versterken en te ontspannen waar mogelijk.

In de zwangerschapslessen werken we op een no-nonsense manier aan kracht, souplesse en ontspanning. Bij fysieke klachten zoeken we naar houdingen die verlichting brengen. Het gebruik van hulpmiddelen zoals dekens, blokken, riemen, touwen en bolsters zorgt ervoor dat je maximaal effect uit de verschillende houdingen kan halen. Tegelijkertijd voorkomt het dat je je lichaam te veel belast of verkeerd gebruikt.

We werken in kleine groepen, zodat er genoeg tijd is om iedereen individueel te helpen. Aan de Amsterdamsestraatweg hebben we twee ruime yogazalen, met touwen aan de wanden voor meer ondersteuning, en alle benodigde props. En als je niet naar Utrecht kunt komen: de zwangerschapslessen worden ook online gegeven!

Waarom Iyengar yoga tijdens je zwangerschap?

 • Je versterkt je benen, bekken, onderrug en schouders
 • Je maakt ruimte in je bekken ter voorbereiding op je bevalling
 • Je leert ontspannen wanneer het nodig is
 • Je kunt gericht werken aan zwangerschapsklachten
 • Je verbetert je fysieke en mentale uithoudingsvermogen
 • Als je goed in conditie bent kun je meer genieten van je zwangerschap
 • Je vergroot de kans op snel herstel na je bevalling
 • Je ontmoet anderen die in dezelfde levensfase zijn

Veel gestelde vragen over zwangerschapsyoga

Wanneer kan ik starten met zwangerschapsyoga?

Je kunt starten vanaf de 13e week van je zwangerschap. Het is het beste om te beginnen vóór de 20e week.

Hoe vaak moet ik komen?

Wij geven geen cursus, maar doorlopende lessen. Dat geeft flexibiliteit. Maar we raden wel aan om iedere week te komen. Dat helpt bij het voorkomen van ongemakken en zorgt dat je in goede conditie en met zelfvertrouwen de bevalling tegemoet gaat.

Kan ik meedoen aan zwangerschapsyoga als ik lichamelijke klachten heb?

Jazeker! En er is een goede kans dat yoga helpt tegen veelvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap. Vanzelfsprekend kunnen niet alle zwangerschapsklachten verholpen worden, maar Iyengar Yoga werkt toch vaak preventief of verlichtend. Bij rugklachten, bekkenbodem- en bekkenklachten, bij een opgeblazen gevoel en bij psychische of mentale klachten kan gericht oefenen helpen. Verder leer je ademhalingstechnieken en doe je ondersteunde houdingen om je energie-niveau op peil te brengen en te houden.

Mag mijn partner mee naar zwangerschapsyoga?

We kunnen ons voorstellen dat je het leuk vindt om je partner mee te nemen. Daarom is er bij voldoende interesse ieder kwartaal een partnerles. Deze wordt georganiseerd in overleg met de deelnemers. In de partnerles doen jullie houdingen ter voorbereiding op de bevalling, werken jullie aan ademhalingstechnieken. Je partner leert ook hoe hij of zij je kan helpen tijdens de bevalling.

Online zwangerschapsyoga – hoe werkt dat?

De lessen worden gegeven in een hybride format. Dus je kunt ook meedoen als je niet in Utrecht woont (of als het een keertje regent en je wilt niet op de fiets). Doordat de lerares veel ervaring heeft en de groepen klein zijn, kan ze je goed zien en helpen met individuele instructies in de houdingen.

Het helpt als je een beetje bent voorbereid. Zorg dus voor een rustige plek, het liefst in de buurt van een muur die je kunt gebruiken voor de stabiliteit. Verder handig om in de buurt te hebben:

 • een yogamat
 • stevige kussens of bolsters
 • een paar dekens of badhanddoeken
 • yogablokken
 • een yogariem
 • een stoel of bank in de buurt.
Zwangerschapsyoga in utrecht

Als je je inschrijft voor de online les, krijg je een automatische reserveringsbevestiging met de link om via Zoom in te loggen. Vanaf 30 minuten voor de les kun je de Zoom-link ook via het rooster bereiken. Als je je korter dan 30 minuten voor de les inschrijft, krijg je geen mail, maar kun je direct via het rooster de Zoomlink vinden. Zorg dan dat je ingelogd bent in Momoyoga op het apparaat waarop je de les wilt volgen, ga naar het rooster en klik op de les die je gereserveerd hebt: daar kun je de link vinden.

Inschrijven voor zwangerschapsyoga

Ben je op zoek naar zwangerschapsyoga volgens de Iyengar-methode in Utrecht? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Als je vragen hebt, neem dan contact met ons op om meer te weten te komen over onze lessen en hoe ze je kunnen helpen tijdens deze speciale tijd in je leven. 

 

De zwangerschapsles is op woensdag van 16.45 – 18.15, zowel live als online!
en de meest gestelde vraag…

Wat kost het?

1 les
zwangerschapsyoga

€ 20,-

Een proefles of een losse les.

10 lessen
zwangerschapsyoga

€ 175,-

De lessen blijven een jaar geldig. Je kunt ze ook gebruiken voor de lessen na je bevalling.