Gecertificeerde Iyengar Yoga Leraren in Utrecht

Niet alle superhelden dragen een cape… sommigen dragen een yogabroek!

Ontmoet onze leraren

Claas

Hiske

Tally

Annabel

Dorthe

Daniela

Francesca

Eeke

Anne

Carla

Despoina

Ahmed

Nanda

Kerry

Kristien

i.m. Leen*

Masja

Willem

Anchorette

Tobias

Hiske

 

Iyengar yoga is zo compleet en innovatief, en er zijn wereldwijd zo veel goede, toegewijde leraren, dat Hiske van der Meulen voorlopig nog niet verwacht dat ze uitgeleerd is. Ze heeft een analytische blik, die ze scherpte in haar opleiding als taalkundige en haar werk bij de overheid. En een grote interesse in het fysieke die ze ontwikkelde als fitnessinstructeur en hardloper. Dat gecombineerd met de nodige uitdagingen op het gebied van haar eigen gezondheid zorgt ervoor dat je in haar lessen zowel fysiek als mentaal uitgedaagd wordt om jezelf te onderzoeken.

Ze is opgeleid in Amsterdam door Clé Souren, Charles Hond en Annemieke Post, en CIYT Level 3 (voorheen Junior Intermediate III). Toen BKS Iyengar in Moskou lesgaf reisde ze daarheen, ze volgde intensives bij Geeta Iyengar in 2009, 2015 en 2018, en studeert zo vaak ze kan aan het Iyengar Instituut in Pune. Ze heeft een 3-jarige training in therapeutische toepassingen van Iyengar yoga bij Stephanie Quirk voltooid, volgt regelmatig les bij Sheila Haswell en Gitte Bechsgaard, en bij diverse andere senior leraren in binnen- en buitenland.

Claas

 

Claas Hille is filmmaker, journalist en yogaleraar. Hij heeft nooit kunnen kiezen tussen deze drie interesses. Hij integreert zijn journalistieke nieuwsgierigheid in zijn lessen. Ieder lichaam in zijn les is een studieobject. Als filmmaker weet hij dat er veel aspecten zitten aan het vertellen van een goed verhaal. Een goede yogales is als een actiefilm, een goede spanningsboog en de nodige humor zijn onmisbaar.

Claas is nog steeds bezig zijn lesgeven te verbeteren door te studeren bij diverse senior leraren, en studeert om het jaar een maand bij de Iyengars in India. Hij is opgeleid aan het Iyengar Yoga Instituut in Amsterdam door Clé Souren, Charles Hond en Annemieke Post, en heeft het Level 2-certificaat.

Tally

 

Tally Eldor begon met yoga uit nieuwsgierigheid: je weet niet wat je mist tot je het probeert… en sindsdien blijft ze proberen, iedere dag weer. Ze houdt van de precisie en gedetailleerdheid van de Iyengar methode, en gelooft dat iedereen hiervan kan profiteren. Toen ze haar ervaringen met vrienden en familie wilde delen, ontdekte ze een nieuwe invalshoek in haar oefenproces: het lesgeven aan anderen. Met haar achtergrond in de financiële sector komt haar analytische en probleemoplossende vermogen haar goed van pas in haar dagelijkse oefening en het lesgeven. Ze combineerde haar passie voor yoga en reizen en volgde lessen en workshops in verschillende landen. Inmidddels woont ze in Eilat, maar dankzij Corona kunnen we nog steeds van haar (online) lessen genieten!

Tally volgde de teacher training bij Berber Schönholzer in Amsterdam. In februari 2014 begon ze bij iYoga Utrecht te trainen: ze volgt lessen, assisteert in reguliere en ‘special needs’ lessen, en ze geeft les. Ze heeft CIYT Level 2.

Annabel

 

Annabel Garriga komt uit Barcelona en had al toen ze klein was passie voor fysiek werk. In 2004 kwam ze naar Nederland om de kunstopleiding te volgen. Tijdens haar kunstopleiding kwam ze in aanraking met yoga. Vanuit enthousiasme is ze in 2008 de Iyengar yoga opleiding begonnen. Nu bezit ze sinds 2013 het Level 2 diploma. Yoga geeft Annabel plezier. In het begin genoot ze van de fysieke effecten zoals kracht, flexibiliteit, energie en de revitalisering van haar lichaam. Vervolgens realiseerde ze zich dat yoga haar ook een staat van rust en mentale sereniteit biedt. Ze leert ook via de yoga om de aandacht te ontwikkelen. Annabel is een open en vrolijk persoon en als docent ze geeft met veel plezier les en heeft ze veel persoonlijke aandacht voor haar studenten.

Dorthe

 

Ruim tien jaar geleden kreeg Dorthe een zeer waardevol advies: ‘Je staat nogal gebogen, misschien is yoga iets voor je’. Ondanks haar twijfel is ze toch de yogastudio binnen gestapt. En daar is ze nog steeds heel blij om.

Wat ooit begon met een yogales in de week, is uitgegroeid naar een dagelijkse beoefening. Omdat ze meer verdieping wilde, was de teacher training een logische stap. In eerste instantie om meer inzicht te krijgen in haar eigen beoefening en Iyengaryoga, maar al snel werd ze (weer) gegrepen door het lesgeven. Dorthe is geboeid door de differentiatiemogelijkheden van de Iyengarmethode: ‘Ieder mens en ieder lichaam is anders. Dat maakt dat ik een houding op verschillende manieren uitleg en demonstreer. Op die manier leer ik ook iedere les weer.’ Wat Dorthe het allermooiste vindt: het lichaamsbewustzijn dat zij ziet groeien bij haar leerlingen. Het contact en de interactie tussen lichaam en geest.

Na een periode als communicatieadviseur is Dorthe inmiddels weer terug in het onderwijs. Ze behaalde in 2017 Level 1.

Daniela

 

Daniela Gfeller brengt als web- en grafisch ontwerper veel tijd door achter de computer, en ze merkt dat yoga haar lichaam in balans houdt en energie geeft. Ze is toegewijd yogastudent sinds 2001. Daniela houdt van de actieve vorm van Iyengar yoga door de precisie en de fysieke en mentale voordelen die deze stijl biedt. Haar stijl van lesgeven is uitdagend maar helder en precies. In haar lessen vindt Daniela het belangrijk een stevige basis op te bouwen en dan geleidelijk naar diepere niveaus te gaan. Ze helpt studenten om hun lichaam te ontwikkelen en hun relatie met hun lichaam te verbeteren. “Ik geniet ervan als ik het verschil zie tussen hoe studenten in Savasana liggen (de laatste ontspanningshouding van de les) en hoe ze de les binnenkwamen”.

Daniela is gecertificeerd op Level 3 (voorheen Intermediate Junior III) en blijft lessen en workshops volgen bij veel senior leraren in Nederland en buitenland. Ze heeft de opleiding in Amsterdam gedaan bij Clé Souren, Charles Hond en Annemieke Post, een specialisatie in therapeutische toepassingen bij Stephanie Quirk, en volgt sinds 2016 les bij Gitte Bechsgaard om haar studie van yogafilosofie te verdiepen.

Francesca

 

Francesca Thompson is van oorsprong muzikant, en begon in 2010 ietwat onwillig met yoga, niet verwachtend dat het haar of haar leven zo volledig zou veranderen. Ze ontdekte Iyengar yoga een jaar later, en haar leven nam een andere onverwachte wending toen ze de teacher training begon in 2016, bij Delilah King en Rembert Petrus in Amsterdam. Ze is sinds 2018 CIYT Level 1. Yoga verandert haar nog steeds, en terwijl ze in verschillende yogascholen in Nederland lesgeeft blijft ze studeren bij senior leraren en assisteren in medische lessen. Francesca is bijzonder dankbaar dat ze een leraar en een pad heeft gevonden, en om mensen te kunnen helpen door middel van yoga.

Eeke

 

Na de middelbare school maakte Eeke van der Wal een reis door Zuid-India. Daar werd ze gegrepen door het land en alles wat met India te maken had, waaronder yoga. In 2010 kwam ze via Claas en Hiske in aanraking met Iyengar yoga. Eeke houdt van het fysieke aspect van yoga en de precisie die deze vorm van yoga biedt. Gaandeweg raakte ze gefascineerd door het effect dat yoga heeft op je denken en je (vaak onbewuste) gedrag.

Ook in haar werk als organisatieontwikkelaar houdt Eeke zich bezig met menselijk gedrag. Ze staat regelmatig voor de vraag: hoe krijg je mensen in beweging? – een vraag waarmee ze nu ook aan de slag als yogaleraar. Ze volgde de opleiding bij Delilah King en Rembert Petrus in Amsterdam.
Voordat Eeke met yoga begon heeft ze 10 jaar lang op nationaal niveau wedstrijd gezwommen. Verder studeerde ze Verandermanagement en Culturele Analyse. In haar vrije tijd leest Eeke graag, doet ze aan partner-acrobatiek en schrijft ze korte verhalen. Sinds 2023 heeft ze het Level 1-certificaat.

Ahmed

 

Ahmed Mohammad is al geruime tijd een bekend gezicht in onze lessen. Als ultralangeafstandsloper en triatleet weet hij veel over het fit houden van het lichaam en het omgaan met de mentale problemen die ook een groot deel van de inspanning met zich meebrengen. Iyengar yoga hielp hem te genezen van ernstige problemen en blessures. Hij volgde de lerarenopleiding bij Berber Schönholzer in Amsterdam en is sinds 2021 gecertificeerd Iyengar Yoga Docent met het Level 1 certificaat.

Despoina

 

Despoina’s weg in Iyengar yoga begon als een persoonlijke zoektocht naar genezing en zelfontdekking. Ze gelooft dat yoga een transformatieve praktijk is die verder reikt dan de mat. Door yoga kunnen mensen niet alleen hun lichaam versterken, maar ook mentale helderheid en emotionele stabiliteit bereiken. Kom naar haar les en ervaar het zelf!

Despoina is leraar in opleiding.

Nanda

 

Nanda Peek heeft zo’n 4 decennia ervaring als Iyengar Yoga leraar. Ze is gecertificeerd op Level 3-niveau (voorheen Intermediate Senior III) en daarmee één van Nederlands meest ervaren docenten. Nanda behoort tot de kleine groep Iyengar yogaleraren, die door de jaren heen de beruchte `Intensives` met mr. Iyengar hebben mogen meemaken, en is daardoor nog steeds geïnspireerd. Ze is medeoprichter van het Iyengar Yoga Instituut en de Iyengar Yoga Lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze vele leraren opleidde en lesgaf t/m 2002.

Naast haar toewijding aan Iyengar Yoga, bestudeerde ze tevens Zen Boeddhisme, Jnana Yoga en Psychologie en werkte als coach mediator NMI. Sinds 2012 is ze opnieuw actief als Iyengardocent ‘die kruipt in de huid van’ iedere leerling, beginner of gevorderde. Daarnaast is Nanda bevoegd en begaafd in het geven van de zogenaamde medische- of therapeutische Iyengar yogasessies, waarin de behandeling van klachten voorop staat.

Kerry

 

Wanneer iemand een yogales binnenloopt, gelooft Kerry Reinking dat hij op zoek is naar vrijheid. Misschien in de vorm van verlichting van fysieke pijn of stress, of op zoek naar antwoorden op grote levensvragen. “Ik geloof niet dat er een ‘juiste’ reden is om yoga te beoefenen – ik doe er alles aan om je te laten zien wat een krachtig hulpmiddel Iyengar yoga kan zijn op jouw reis”.

Door zijn werk als portretfotograaf en Iyengar yogaleraar weet Kerry de balans tussen kunst en techniek te vinden. “Het is mijn taak om mijn studenten te helpen de intelligentie van hun eigen lichaam te ontdekken, en ze te inspireren om een sterk lichaam en solide geest op te bouwen.” Kerry zet zijn ruim 15 jaar yoga-ervaring in om zijn studenten te helpen een positieve verandering in hun leven teweeg te brengen.

Kerry geeft wekelijkse yogalessen in zijn woonplaats Broek in Waterland. Kerry volgde zijn training aan het Iyengar Yoga Instituut in Amsterdam en heeft de Iyengar Yoga therapeutische training afgerond. Hij heeft jarenlang geassisteerd bij de therapeutische lessen aan het Instituut in amsterdam. Hij is CIYT Level 3 (voorheen Intermediate Junior 3), en gaat regelmatig een maand naar India om bij de Iyengar-familie te studeren.

Kristien

 

Kristien Van Reusel komt uit Hasselt België, maar woont inmiddels al geruime tijd in Amsterdam, waar ze Yogaschool Amsterdam runt. Kristien heeft gestudeerd en lesgegeven aan de Rotterdamse Dansacademie en is in Berlijn gecertificeerd Laban bewegingsanalist geworden. Tot in de jaren negentig was ze als moderne danser en choreograaf op de nationale en internationale podia te zien. In die dagen (1990) werd Kristien door de choreograaf waarmee ze werkte bij haar eerste Iyengar yogaleraar Charles Hond geïntroduceerd waar ze lessen nam als voorbereiding voor de repetities en voorstellingen.

Sinds 1999 is Kristien gecertificeerd Iyengar yoga leraar, opgeleid door Annemieke Post, Charles Hond, Clé Souren, John Floris en Nanda Peek. Daarna bezoekt Kristien regelmatig het RIMYI (Pune India) om er telkens een maand les te volgen van Geeta en Prashant Iyengar en assisteerde ze bij de therapeutische lessen onder toeziend oog van Mr. Iyengar. Momenteel heeft Kristien het Level 3 certificaat (voorheen Intermediate Senior I). Ze begeleidt studenten die leraar willen worden als mentor. Kristien is lang werkzaam geweest als Commissie-/bestuurslid van de Iyengar Yoga Vereniging Nederland en examinator voor lerarenexamens.

in memoriam – Leen*

 

Leen Koppenol ontdekte yoga in de instelling waar hij werkt als gezondheidszorgpsycholoog. Daar kon je als ‘bedrijfssport’ Iyengar yogales volgen. Dit was buiten zijn comfort-zone maar na een paar keer beviel het hem zo goed dat hij sindsdien toegewijd yoga bleef doen en het integreerde in zijn dagelijks leven. Leen was gecertificeerd Iyengar yoga leraar Level 1 sinds 2019. Behalve bij iYoga Utrecht gaf hij ook les aan zijn collega’s in de GGZ. In zijn werk met cliënten maakte hij graag gebruik van fysieke (yoga-)oefeningen, lichaamsgerichte interventies, ontspanningsoefeningen en mindfulness. Samen met aandacht voor de ademhaling was dat een onmisbare toevoeging in zijn sterk cognitief georiënteerde praat-beroep.

Als yogadocent verbond hij zijn ervaring als hulpverlener met het onderwijs in asanas om een toestand van kalme, evenwichtige geest en een stabiel en krachtig lichaam te bereiken. Leen was creatief in zijn yoga beoefening en als docent. Hij had oog voor detail en deed dat alles graag met een vleugje droge humor. In zijn vrije tijd had hij zangles en vond je hem vaak in, op of bij het water, aan de kust, in een levendige stad of in een galerie of museum met hedendaagse kunst. 

Leen is op 12 november 2022 overleden.

Masja

 

Masja Tuinman begon in 2005 met yoga. Hoewel het zwaarder was dan zij had verwacht en regelmatig erg confronterend, werkte het lichte, energieke en ontspannen gevoel na de les verslavend en werd de yogastudio al snel haar tweede thuis. Yoga brengt haar niet alleen een betere fysieke gezondheid, maar ook inzichten, acceptatie en mentale kracht. Bewust-zijn, in de breedste zin. Vanaf het begin verkende zij veel verschillende yoga stijlen en docenten. Een mooie dankbare reis, om uiteindelijk te kunnen kiezen voor de inzichtelijke, duidelijke en precieze yogavorm van B.K.S. Iyengar.

Sinds 2013 geeft Masja les. Beginnen met de training bij Hiske voelde als een geweldige en logische volgende stap op haar yogapad. Leren van, en zich te laten inspireren door nationale en internationale yogadocenten, maar óók het lesgeven en assisteren bij de Special Needs lessen, vindt zij een voorrecht. Ze is sinds 2017 CIYT Level 1.

Willem

 

Willem Thijs werd zo’n 10 jaar geleden door vrienden overtuigd om eens yoga les te volgen bij Claas en na die eerste lessen is een passie ontstaan voor yoga. Vanaf het moment dat handstand in de lessen langs kwam was het duidelijk: Iyengar yoga was dé yoga voor Willem! Ook nu, jaren later, zijn het de inversies en balanshoudingen die hem motiveren om deze passie te delen met anderen.

Willem volgt regelmatig les bij Nanda, Claas & Hiske en assisteert bij de ‘special needs’ lessen. Hij heeft sinds 2017 het Level 1 diploma.

Carla

 

Op zoek naar balans is Carla Smit in 2012 gestart met Iyengar Yoga. Deze bewegingsvorm geeft haar energie, kracht en focus. Lichaam en geest komen weer in verbinding. Een belangrijke motivatie voor Carla is de uitdaging, speelsheid en expressie die ze ervaart tijdens de beoefening van yoga. Het is bijna vergelijkbaar met het gevoel dat ze heeft als ze achter haar schildersezel staat. Verdieping was in 2016 een logische, volgende stap. De praktijk werd verankerd door de filosofische en anatomische lessen tijdens de verdiepingscursus bij iYoga Utrecht. Daar heeft ze ervaring opgedaan met het assisteren tijdens reguliere lessen en therapeutische lessen als aanvulling op het zelf lesgeven. Want ook dat was een logisch vervolg. Het kunnen delen van de positieve ervaring van yoga met anderen. Begeleid door Nanda Peek en Hiske van der Meulen heeft Carla in juni 2019 haar Level 1 certificaat behaald en vervolgt ze haar pad met Iyengar yoga.

Anne

 

Anne Hodgkinson kwam vanuit California naar Nederland om muziek te studeren. Ze heeft yoga als serieuze bezigheid relatief laat ontdekt, toen iemand haar vertelde dat het de ademtechniek bij het zingen zou verbeteren. Langzamerhand heeft ze de weg naar Iyengar yoga gevonden. Ze is een beetje gespannen van aard en dus was de rust  die je krijgt bij Iyengar yoga voor haar een zegen, naast de lichamelijke voordelen. Met de oude Yoga Sutra-teksten paste yoga ook goed bij haar voorliefde voor de Indiaase cultuur. Ze waardeert hoe deze tekst ook vandaag nog relevant is. Anne haalde eerst een vinyasa diploma in 2012 en heeft het Iyengar Level 1-certifcaat gehaald in 2019. Voor haar geeft lesgeven balans met haar andere werk als vertaler/corrector. Ze geniet van zowel het community-gevoel bij iYoga als van het hoge niveau en de ruimte voor humor in de lessen.

Tobias

 

Toby heeft geen Iyengar Yoga certificaat, maar alleen al door zijn aanwezigheid levert hij een belangrijke bijdrage aan de studio. Menig student ontspant meer bij het aaien van Toby dan bij de yogales. We weten niet of dat meer zegt over Toby’s innerlijke rust of over de lessen, maar zijn Adho Mukha Svanasana is in ieder geval voorbeeldig.

Anchorette

 

Yoga is geleidelijk een groot deel van het leven van Anchorette geworden nadat ze in 2009 in Hong Kong begon te oefenen bij George Dovas. Ze vindt de volledige focus en concentratie die Iyengar Yoga vereist en oproept, een geweldige reset om naar binnen te keren. In haar lessen wil ze je met humor en zorg bewuster maken van je lichamelijke gewoontepatronen en deze vernieuwen.

Anchorette is leraar in opleiding.