Over iYoga Utrecht

ONZE IDEALE YOGASCHOOL MET KUNST EN PLANTEN

We begonnen in een kleine studio

iYoga is in 2013 opgericht door Claas Hille en Hiske van der Meulen. In 2017 zijn we verhuisd naar een voormalige garage aan de Amsterdamsestraatweg 227 die we verbouwd hebben tot een lichte, ruime yogaschool. We hebben 2 yogazalen met vloerverwarming, props, een touwenmuur, touwen aan het plafond, en een ruime lobby/kleedruimte. En zelfs de mogelijkheid om je voeten te wassen voor de les. Erikjan Cuperus heeft ons geholpen onze ideale yogaschool te ontwerpen en te bouwen. De planten groeien er fantastisch!

We houden bijna net zo veel van kunst als van yoga en planten. In onze yogaschool tref je werken aan van Utrechtse kunstenaars zoals Roland Sohier en Bas Lobik. Als je interesse gewekt wordt door één van deze werken, neem dan contact op met ons of rechtstreeks met de kunstenaar.

We vinden dat yoga niet alleen goed voor je is, maar ook leuk mag zijn. En toegankelijk. We doen ons best om yoga toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom is onze studio toegankelijk voor rolstoelen, hebben we ‘Special Needs‘ lessen voor als gewone lessen niet bij jouw behoeftes passen, en bieden we naast de gewone lessen waarvan we onze vaste lasten betalen ook Community Classes op donatiebasis.

Onze leraren

Annabel

Anne

Carla

Claas

Dorthe

Daniela

Francesca

Hiske

Joelle

Kerry

Kristien

Leen

Masja

Nadia

Nanda

Tally

Tatiana

Tobias

Willem

Annabel

 

Annabel Garriga komt uit Barcelona en had al toen ze klein was passie voor fysiek werk. In 2004 kwam ze naar Nederland om de kunstopleiding te volgen. Tijdens haar kunstopleiding kwam ze in aanraking met yoga. Vanuit enthousiasme is ze in 2008 de Iyengar yoga opleiding begonnen. Nu bezit ze sinds 2013 het Level 2 diploma. Yoga geeft Annabel plezier. In het begin genoot ze van de fysieke effecten zoals kracht, flexibiliteit, energie en de revitalisering van haar lichaam. Vervolgens realiseerde ze zich dat yoga haar ook een staat van rust en mentale sereniteit biedt. Ze leert ook via de yoga om de aandacht te ontwikkelen. Annabel is een open en vrolijk persoon en als docent ze geeft met veel plezier les en heeft ze veel persoonlijke aandacht voor haar studenten.

Anne

 

Anne Hodgkinson kwam vanuit California naar Nederland om muziek te studeren. Ze heeft yoga als serieuze bezigheid relatief laat ontdekt, toen iemand haar vertelde dat het de ademtechniek bij het zingen zou verbeteren. Langzamerhand heeft ze de weg naar Iyengar yoga gevonden. Ze is een beetje gespannen van aard en dus was de rust  die je krijgt bij Iyengar yoga voor haar een zegen, naast de lichamelijke voordelen. Met de oude Yoga Sutra-teksten paste yoga ook goed bij haar voorliefde voor de Indiaase cultuur. Ze waardeert hoe deze tekst ook vandaag nog relevant is. Anne haalde eerst een vinyasa diploma in 2012 en heeft het Iyengar Level 1-certifcaat gehaald in 2019. Voor haar geeft lesgeven balans met haar andere werk als vertaler/corrector. Ze geniet van zowel het community-gevoel bij iYoga als van het hoge niveau en de ruimte voor humor in de lessen.

Carla

 

Op zoek naar balans is Carla Smit in 2012 gestart met Iyengar Yoga. Deze bewegingsvorm geeft haar energie, kracht en focus. Lichaam en geest komen weer in verbinding. Een belangrijke motivatie voor Carla is de uitdaging, speelsheid en expressie die ze ervaart tijdens de beoefening van yoga. Het is bijna vergelijkbaar met het gevoel dat ze heeft als ze achter haar schildersezel staat. Verdieping was in 2016 een logische, volgende stap. De praktijk werd verankerd door de filosofische en anatomische lessen tijdens de verdiepingscursus bij iYoga Utrecht. Daar heeft ze ervaring opgedaan met het assisteren tijdens reguliere lessen en therapeutische lessen als aanvulling op het zelf lesgeven. Want ook dat was een logisch vervolg. Het kunnen delen van de positieve ervaring van yoga met anderen. Begeleid door Nanda Peek en Hiske van der Meulen heeft Carla in juni 2019 haar Level 1 certificaat behaald en vervolgt ze haar pad met Iyengar yoga.

Claas

 

Claas Hille is filmmaker, journalist en yogaleraar. Hij heeft nooit kunnen kiezen tussen deze drie interesses. Hij integreert zijn journalistieke nieuwsgierigheid in zijn lessen. Ieder lichaam in zijn les is een studieobject. Als filmmaker weet hij dat er veel aspecten zitten aan het vertellen van een goed verhaal. Een goede yogales is als een actiefilm, een goede spanningsboog en de nodige humor zijn onmisbaar.

Claas is nog steeds bezig zijn lesgeven te verbeteren door te studeren bij diverse senior leraren, en studeert om het jaar een maand bij de Iyengars in India. Hij is opgeleid aan het Iyengar Yoga Instituut in Amsterdam door Clé Souren, Charles Hond en Annemieke Post, en heeft het Level 2-certificaat.

Dorthe

 

Ruim tien jaar geleden kreeg Dorthe een zeer waardevol advies: ‘Je staat nogal gebogen, misschien is yoga iets voor je’. Ondanks haar twijfel is ze toch de yogastudio binnen gestapt. En daar is ze nog steeds heel blij om.

Wat ooit begon met een yogales in de week, is uitgegroeid naar een dagelijkse beoefening. Omdat ze meer verdieping wilde, was de teacher training een logische stap. In eerste instantie om meer inzicht te krijgen in haar eigen beoefening en Iyengaryoga, maar al snel werd ze (weer) gegrepen door het lesgeven. Dorthe is geboeid door de differentiatiemogelijkheden van de Iyengarmethode: ‘Ieder mens en ieder lichaam is anders. Dat maakt dat ik een houding op verschillende manieren uitleg en demonstreer. Op die manier leer ik ook iedere les weer.’ Wat Dorthe het allermooiste vindt: het lichaamsbewustzijn dat zij ziet groeien bij haar leerlingen. Het contact en de interactie tussen lichaam en geest.

Na een periode als communicatieadviseur is Dorthe inmiddels weer terug in het onderwijs. Ze behaalde in 2017 Level 1.

Daniela

 

Daniela Gfeller brengt als web- en grafisch ontwerper veel tijd door achter de computer, en ze merkt dat yoga haar lichaam in balans houdt en energie geeft. Ze is toegewijd yogastudent sinds 2001. Daniela houdt van de actieve vorm van Iyengar yoga door de precisie en de fysieke en mentale voordelen die deze stijl biedt. Haar stijl van lesgeven is uitdagend maar helder en precies. In haar lessen vindt Daniela het belangrijk een stevige basis op te bouwen en dan geleidelijk naar diepere niveaus te gaan. Ze helpt studenten om hun lichaam te ontwikkelen en hun relatie met hun lichaam te verbeteren. “Ik geniet ervan als ik het verschil zie tussen hoe studenten in Savasana liggen (de laatste ontspanningshouding van de les) en hoe ze de les binnenkwamen”.

Daniela is gecertificeerd op Level 3 (voorheen Intermediate Junior II) en blijft lessen en workshops volgen bij veel senior leraren in Nederland en buitenland. Ze heeft de opleiding in Amsterdam gedaan en is bezig met een specialisatie in therapeutische toepassingen van Iyengar yoga bij Stephanie Quirk.

Francesca

 

Francesca Thompson is van oorsprong muzikant, en begon in 2010 ietwat onwillig met yoga, niet verwachtend dat het haar of haar leven zo volledig zou veranderen. Ze ontdekte Iyengar yoga een jaar later, en haar leven nam een andere onverwachte wending toen ze de teacher training begon in 2016, bij Delilah King en Rembert Petrus in Amsterdam. Ze is sinds 2018 CIYT Level 1. Yoga verandert haar nog steeds, en terwijl ze in verschillende yogascholen in Nederland lesgeeft blijft ze studeren bij senior leraren en assisteren in medische lessen. Francesca is bijzonder dankbaar dat ze een leraar en een pad heeft gevonden, en om mensen te kunnen helpen door middel van yoga.

Hiske

 

Iyengar yoga is zo compleet en innovatief, en er zijn wereldwijd zo veel goede, toegewijde leraren, dat Hiske van der Meulen voorlopig nog niet verwacht dat ze uitgeleerd is. Ze heeft een analytische blik, die ze scherpte in haar opleiding als taalkundige en haar werk bij de overheid. En een grote interesse in het fysieke die ze ontwikkelde als fitnessinstructeur en hardloper. Dat gecombineerd met de nodige uitdagingen op het gebied van haar eigen gezondheid zorgt ervoor dat je in haar lessen zowel fysiek als mentaal uitgedaagd wordt om jezelf te onderzoeken.

Ze is opgeleid in Amsterdam door Clé Souren, Charles Hond en Annemieke Post, en CIYT Level 3 (voorheen Junior Intermediate III). Toen BKS Iyengar in Moskou lesgaf reisde ze daarheen, ze volgde intensives bij Geeta Iyengar in 2009, 2015 en 2018, en studeert zo vaak ze kan aan het Iyengar Instituut in Pune. Ze heeft een 3-jarige training in therapeutische toepassingen van Iyengar yoga bij Stephanie Quirk voltooid, volgt regelmatig les bij Sheila Haswell en Gitte Bechsgaard, en bij diverse andere senior leraren in binnen- en buitenland.

Joelle

 

Lenig worden was Joelle Tang’s eerste intentie toen ze met yoga begon in Shanghai in 2004. Later leert ze dankzij Iyengar yoga door de verschillende lagen van het lichaam heen zichzelf steeds beter kennen op het fysieke, mentale en het geestelijke vlak. Ze gelooft er sterk in dat yoga aan het welzijn van iedereen kan bijdragen. Haar kennis, ervaring en inzichten deelt ze graag met anderen. Ze heeft oog voor detail, focust in de les en daagt je waar mogelijk uit om dieper tot jezelf te komen met zo nu en dan humor ertussen.

Ze begon haar teacher training aan het B.K.S. Iyengar Yoga Instituut Amsterdam met Charles Hond, Clé Souren en Annemieke Post in 2009. Na een bewuste onderbreking heeft ze de opleiding hervat en voltooid met Delilah King en Rembert Petrus. Joelle heeft sinds 2019 haar Level 2 en volgt regelmatig lessen en workshops in het binnen- en buitenland, o.a. bij Hiske.

Kerry

 

Wanneer iemand een yogales binnenloopt, gelooft Kerry Reinking dat hij op zoek is naar vrijheid. Misschien in de vorm van verlichting van fysieke pijn of stress, of op zoek naar antwoorden op grote levensvragen. “Ik geloof niet dat er een ‘juiste’ reden is om yoga te beoefenen – ik doe er alles aan om je te laten zien wat een krachtig hulpmiddel Iyengar yoga kan zijn op jouw reis”.

Door zijn werk als portretfotograaf en Iyengar yogaleraar weet Kerry de balans tussen kunst en techniek te vinden. “Het is mijn taak om mijn studenten te helpen de intelligentie van hun eigen lichaam te ontdekken, en ze te inspireren om een sterk lichaam en solide geest op te bouwen.” Kerry zet zijn ruim 15 jaar yoga-ervaring in om zijn studenten te helpen een positieve verandering in hun leven teweeg te brengen.

Kerry geeft wekelijkse yogalessen aan Yogaschool Amsterdam in zijn woonplaats Broek in Waterland. Kerry volgde zijn training aan het Iyengar Yoga Instituut in Amsterdam en heeft de Iyengar Yoga therapeutische training afgerond. Hij heeft jarenlang geassisteerd bij de therapeutische lessen aan het Instituut in amsterdam. Hij is CIYT Level 3 (voorheen Intermediate Junior 3), en gaat om het jaar een maand naar India om bij de Iyengar-familie te studeren.

Kristien

 

Kristien Van Reusel komt uit Hasselt België, maar woont inmiddels al geruime tijd in Amsterdam, waar ze haar yogaschool runt. Kristien heeft gestudeerd en lesgegeven aan de Rotterdamse Dansacademie en is in Berlijn gecertificeerd Laban bewegingsanalist geworden. Tot in de jaren negentig was ze als moderne danser en choreograaf op de nationale en internationale podia te zien. In die dagen (1990) werd Kristien door de choreograaf waarmee ze werkte bij haar eerste Iyengar yogaleraar Charles Hond geïntroduceerd waar ze lessen nam als voorbereiding voor de repetities en voorstellingen.

Sinds 1999 is Kristien gecertificeerd Iyengar yoga leraar, opgeleid door Annemieke Post, Charles Hond, Clé Souren, John Floris en Nanda Peek. Daarna bezoekt Kristien regelmatig het RIMYI (Pune India) om er telkens een maand les te volgen van Geeta en Prashant Iyengar en assisteerde ze bij de therapeutische lessen onder toeziend oog van Mr. Iyengar. Momenteel heeft Kristien het Level 3 certificaat (voorheen Intermediate Senior I) en begeleidt ze studenten die leraar willen worden in haar eigen Yogaschool en in Maastricht.  Kristien is lang werkzaam geweest als Commissie-/bestuurslid van de Iyengar Yoga Vereniging Nederland en examinator voor lerarenexamens.

in memoriam – Leen

 

Leen Koppenol ontdekte yoga in de instelling waar hij werkt als gezondheidszorgpsycholoog. Daar kon je als ‘bedrijfssport’ Iyengar yogales volgen. Dit was buiten zijn comfort-zone maar na een paar keer beviel het hem zo goed dat hij sindsdien toegewijd yoga bleef doen en het integreerde in zijn dagelijks leven. Leen was gecertificeerd Iyengar yoga leraar Level 1 sinds 2019. Behalve bij iYoga Utrecht gaf hij ook les aan zijn collega’s in de GGZ. In zijn werk met cliënten maakte hij graag gebruik van fysieke (yoga-)oefeningen, lichaamsgerichte interventies, ontspanningsoefeningen en mindfulness. Samen met aandacht voor de ademhaling was dat een onmisbare toevoeging in zijn sterk cognitief georiënteerde praat-beroep.

Als yogadocent verbond hij zijn ervaring als hulpverlener met het onderwijs in asanas om een toestand van kalme, evenwichtige geest en een stabiel en krachtig lichaam te bereiken. Leen was creatief in zijn yoga beoefening en als docent. Hij had oog voor detail en deed dat alles graag met een vleugje droge humor. In zijn vrije tijd had hij zangles en vond je hem vaak in, op of bij het water, aan de kust, in een levendige stad of in een galerie of museum met hedendaagse kunst. 

Leen is op 12 november 2022 overleden.

Masja

 

Masja Tuinman begon in 2005 met yoga. Hoewel het zwaarder was dan zij had verwacht en regelmatig erg confronterend, werkte het lichte, energieke en ontspannen gevoel na de les verslavend en werd de yogastudio al snel haar tweede thuis. Yoga brengt haar niet alleen een betere fysieke gezondheid, maar ook inzichten, acceptatie en mentale kracht. Bewust-zijn, in de breedste zin. Vanaf het begin verkende zij veel verschillende yoga stijlen en docenten. Een mooie dankbare reis, om uiteindelijk te kunnen kiezen voor de inzichtelijke, duidelijke en precieze yogavorm van B.K.S. Iyengar.

Sinds 2013 geeft Masja les. Beginnen met de training bij Hiske voelde als een geweldige en logische volgende stap op haar yogapad. Leren van, en zich te laten inspireren door nationale en internationale yogadocenten, maar óók het lesgeven en assisteren bij de Special Needs lessen, vindt zij een voorrecht. Ze is sinds 2017 CIYT Level 1.

Nadia

 

Nadia Leloup raakte geïnteresseerd in yoga nadat ze Siddharta had gelezen als tiener, maar ze nam haar eerste les pas in 2011, en raakte snel verslaafd. Ze verhuisde naar Utrecht voor haar PhD in 2012 en na een les bij Hiske van der Meulen was ze ervan overtuigd dat ze een goede plaats had gevonden om haar beoefening voort te zetten. Ze houdt van de (bijna wetenschappelijke) precisie van de Iyengar methode, net als van omgekeerde houdingen. Ze begon met lesgeven in 2015 en is op Level 1 gecertificeerd sinds 2017. Ze geeft graag leuke en uitdagende lessen met een aandacht voor detail waardoor je diep in je eigen lichaam doordringt.

Nadia woont regelmatig lessen en workshops bij van senior leraren om haar eigen beoefening en lesgeven te blijven ontwikkelen, ze is gepassioneerd over de helende kracht van yoga en haar doel is om over enige jaren therapeutische yoga te kunnen geven.

Nanda

 

Nanda Peek heeft zo’n 4 decennia ervaring als Iyengar Yoga leraar. Ze is gecertificeerd op Level 3-niveau (voorheen Intermediate Senior III) en daarmee één van Nederlands meest ervaren docenten. Nanda behoort tot de kleine groep Iyengar yogaleraren, die door de jaren heen de beruchte `Intensives` met mr. Iyengar hebben mogen meemaken, en is daardoor nog steeds geïnspireerd. Ze is medeoprichter van het Iyengar Yoga Instituut en de Iyengar Yoga Lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze vele leraren opleidde en lesgaf t/m 2002.

Naast haar toewijding aan Iyengar Yoga, bestudeerde ze tevens Zen Boeddhisme, Jnana Yoga en Psychologie en werkte als coach mediator NMI. Sinds 2012 is ze opnieuw actief als Iyengardocent ‘die kruipt in de huid van’ iedere leerling, beginner of gevorderde. Daarnaast is Nanda bevoegd en begaafd in het geven van de zogenaamde medische- of therapeutische Iyengar yogasessies, waarin de behandeling van klachten voorop staat.

Tally

 

Tally Eldor begon met yoga uit nieuwsgierigheid: je weet niet wat je mist tot je het probeert… en sindsdien blijft ze proberen, iedere dag weer. Ze houdt van de precisie en gedetailleerdheid van de Iyengar methode, en gelooft dat iedereen hiervan kan profiteren. Toen ze haar ervaringen met vrienden en familie wilde delen, ontdekte ze een nieuwe invalshoek in haar oefenproces: het lesgeven aan anderen. Met haar achtergrond in de financiële sector komt haar analytische en probleemoplossende vermogen haar goed van pas in haar dagelijkse oefening en het lesgeven. Ze combineerde haar passie voor yoga en reizen en volgde lessen en workshops in verschillende landen. Inmidddels woont ze in Eilat, maar dankzij Corona kunnen we nog steeds van haar (online) lessen genieten!

Tally volgde de teacher training bij Berber Schönholzer in Amsterdam. In februari 2014 begon ze bij iYoga Utrecht te trainen: ze volgt lessen, assisteert in reguliere en ‘special needs’ lessen, en ze geeft les. Ze heeft CIYT Level 2.

Tatiana

 

Tatiana Ronzhina begon als student yoga te beoefenen. Nu heeft ze een doctoraat in de geografie en gaat ze nog steeds helemaal op in yoga. Ze begon in 2011 met lesgeven in Moskou.

‘Zowel als milieuwetenschapper en als yogadocent probeer ik wetenschap te integreren in yoga en vice versa. Het is een nooit eindigend proces van leren en onderwijzen in de wereld. En ik probeer me in yoga en in mijn leven aan dit principe te houden.’

Tatiana heeft het CIYT Level 1.

Tobias

 

Toby heeft geen Iyengar Yoga certificaat, maar alleen al door zijn aanwezigheid levert hij een belangrijke bijdrage aan de studio. Menig student ontspant meer bij het aaien van Toby dan bij de yogales. We weten niet of dat meer zegt over Toby’s innerlijke rust of over de lessen, maar zijn Adho Mukha Svanasana is in ieder geval voorbeeldig.

Willem

 

Willem Thijs werd zo’n 10 jaar geleden door vrienden overtuigd om eens yoga les te volgen bij Claas en na die eerste lessen is een passie ontstaan voor yoga. Vanaf het moment dat handstand in de lessen langs kwam was het duidelijk: Iyengar yoga was dé yoga voor Willem! Ook nu, jaren later, zijn het de inversies en balanshoudingen die hem motiveren om deze passie te delen met anderen.

Willem volgt regelmatig les bij Nanda, Claas & Hiske en assisteert bij de ‘special needs’ lessen. Hij heeft sinds 2017 het Level 1 diploma.