heel klein filosofielesje.

Tevredenheid – Santosha in het Sanskriet – is één van de niyama’s. Dat zijn de ‘geboden’ waarin gesproken wordt over hoe je je verhoudt tot jezelf. Het zijn er 5: zuiverheid (śaucha), tevredenheid (santosha), zelfdiscipline (tapas), zelfstudie (svādyāya) en overgave aan ‘iets hogers’, of aan het besef dat je zelf niet alles in de hand hebt (Īśvara Praṇidhana).

Santosha klinkt lekker makkelijk. “Het enige goede waar ’te’ voor staat”. Maar het is precies waar de vorige filosofieles (Pratipaksha Bhavana) over ‘het ontwikkelen van tegenovergestelde gedachten’ over gaat. Je moet het oefenen. En je moet het doen. Dus lees die nog maar even terug. En schrijf dan voor jezelf 3 voordelen van de aankomende lockdown op. En drie dingen waar je dankbaar voor bent in dezelfde context.

Wij beginnen.
We verheugen ons op:
1) dat poezen weer lekker vaak mogen helpen met de online lessen
2) dat we een minder hoge energierekening krijgen als we de grote yogazaal niet hoeven te verwarmen
3) dat we zomaar een paar dagen weg kunnen als we dat willen, en dan toch nog gewoon lesgeven, zonder dat we vervangers hoeven te vinden.

We zijn dankbaar voor:
1) een goede internetverbinding
2) een warm bed en een volle buik. Elke dag weer.
3) jullie! Leuke mensen om yoga mee te doen. Het valt allemaal niet mee maar met elkaar maken we er wat van! 
4) kijk, als je eenmaal begint, komen er steeds meer! Zoveel om dankbaar voor te zijn. Prachtige yogaschool. Land met goede gezondheidszorg. Vanaf maandag worden de dagen weer langer. Enzovoort, ga maar door.

Nu jullie!