Dit is het seizoen van ’terug naar school’. Nieuwe studenten komen aan in Utrecht, werkende mensen komen terug van vakantie, en de Hema staat vol met kinderen die agenda’s, kaftpapier en andere schoolspullen kopen. Vol verwachting, uitkijkend naar het nieuwe, onbekende. Ook hier bij iYoga maken we ons op om terug naar school te gaan en kijken we uit naar een nieuw schooljaar.

Ik ben weer terug uit het ziekenhuis, en herstel eigenlijk heel snel en goed. Het is een tamelijk lang verhaal, maar ik weet dat veel van jullie je afvragen wat er nu precies aan de hand is. Dus, zo kort mogelijk: ik werd plotseling opgenomen omdat ik bloed ophoestte. Na allerlei complicaties bij allerlei onderzoeken, is de bovenste helft van mijn rechterlong verwijderd. Daar bleek een groot ingekapseld hematoom in te zitten. Het is niet kwaadaardig, en de reden waarom deze ongenode gast zich bij mij gevestigd heeft is nog steeds onbekend. Na de operatie kreeg ik weer complicaties: trombose in mijn been, en longembolieën. Dat was pech, maar ik had ook ontzettend veel geluk omdat er net op dat moment een innovatieve procecure mogelijk was waarmee ze het grootste deel van de embolieën hebben weggehaald. Daarna begon het herstelproces, en daar zit ik nu nog middenin. Maar ik kijk er naar uit om binnenkort weer les te gaan geven. Ik heb ontzettend veel lieve en hartverwarmende reacties gekregen in de vorm van kaartjes, emails, berichtjes, boeken, héérlijk eten, groenten uit de moestuin, bloemen… te veel om op te noemen eigenlijk. Dank daarvoor allemaal, en ook voor ‘gewoon’ je belangstelling en interesse. En een speciale dankjewel aan alle leraren die voor me hebben ingevallen, in het bijzonder aan Eyal Shifroni die dat zomaar vanuit Israel deed! Ik ben heel dankbaar dat ik zulke fijne mensen om me heen heb.

We zijn ook blij dat Tally er deze maand is om ons te helpen, dat zorgt er ook voor dat Claas en ik af en toe even weg kunnen… en als je ook van Tally’s aanwezigheid wilt genieten, kan dat nog tot eind augustus. Bijvoorbeeld de komende dagen, bij haar zomerworkshop – er zijn nog een paar plaatsjes vrij!  

Verder kan ik niet genoeg zeggen hoe blij ik ben met Iyengar Yoga. Al in het ziekenhuis waren de dokters en verplegers verbaasd over hoe goed ik kon voelen wat er met mijn lichaam aan de hand was, en hoe snel ik herstelde. Het is kennelijk niet normaal dat je na een thoracotomie binnen een week weer je eigen haar in een staartje kunt doen. Maar als je dagelijks, met geduld en sensitiviteit, Urdhva Baddhangulyasana oefent (onder andere), blijkt die mobiliteit toch vrij snel weer terug te komen. En sta je binnen 6 weken weer op je handen tegen een boom. De fysiotherapeut kreeg bijna een hartverzakking toen ik hem dat vertelde ;) En daarom ben ik extra blij met de mogelijkheid om Iyengar Yoga te kunnen delen. In de gewone lessen natuurlijk, binnenkort weer met het volledige rooster, maar ook in workshops en cursussen. Hieronder zie je wat we de komende tijd voor jullie in petto hebben!

-Hiske