Wil je deze ‘immunity sequence’ beoefenen, maar weet je niet zeker hoe je de houdingen moet aanpassen? ‘Onze’ lieve Nadia (in ons shirt!) heeft – tijdens een Covid-lockdown in de VS – veel moeite gestoken in het samenstellen van een reeks uitlegvideo’s, waarin ze je meeneemt door alle houdingen. Dus als je thuis zit, wilt oefenen, maar wat begeleiding nodig hebt, bekijk dan deze post!

‘Immunity sequence’

Hieronder zie je een foto van een artikel dat door Rajvi Mehta werd geschreven in Yoga Rahasya naar aanleiding van een uitbraak van de Mexicaanse griep (ook wel: varkensgriep) in 2009/2010.

De sequence die daarin wordt beschreven, wordt nog altijd beoefend door Iyengar Yoga studenten wereldwijd. Onderaan deze pagina kun je het programma beter bekijken.

Hoe helpt Iyengar Yoga je weerstand?

In onze voortdurend veranderende wereld, waar stress en ziekte vaak hand in hand gaan, wordt het belang van een sterk immuunsysteem steeds duidelijker. Er worden links en rechts allerlei claims gemaakt over de effecten van yoga op ‘het immuunsysteem’, maar daarvoor is eerlijk gezegd niet zo heel veel wetenschappelijke ondersteuning. Maar dat wil niet zeggen dan yoga dan ook helemaal niets doet voor je weerstand!

Yoga helpt je stress te verminderen

Een van de belangrijkste manieren waarop Iyengar yoga de weerstand verbetert, is door stress te verminderen. Stress is een van de grootste boosdoeners achter een verzwakt immuunsysteem, omdat het de productie van stresshormonen zoals cortisol verhoogt, wat kan leiden tot ontstekingen en een verminderde immuunfunctie. Door de focus op ademhaling en ontspanningstechnieken helpt Iyengar yoga om stress te verminderen en het zenuwstelsel in balans te brengen, wat op zijn beurt de weerstand versterkt.

Yoga verbetert je circulatie

Daarnaast bevordert Iyengar yoga de circulatie van lymfevloeistof in het lichaam. Het lymfestelsel speelt een essentiële rol in het immuunsysteem door toxines en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en witte bloedcellen te transporteren naar plaatsen waar ze nodig zijn. Door houdingen langdurig aan te houden, spieren bewust aan te spannen en zachte compressie toe te passen, stimuleert Iyengar yoga de doorstroming van lymfevocht, wat kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen en de werking van het immuunsysteem te bevorderen. Ook omgekeerde houdingen zijn hierbij een belangrijke bouwsteen. 

Yoga kan je spieren en gewrichten versterken

Een ander aspect van Iyengar yoga dat de weerstand ten goede komt, is de focus op het versterken van het lichaam en het verbeteren van de houding. Door regelmatige beoefening van de houdingen worden spieren versterkt en gewrichten gestabiliseerd, wat het lichaam beter bestand maakt tegen letsel en infectie. Bovendien helpt een goede lichaamshouding om de ademhaling te verbeteren en de energiestroom door het lichaam te optimaliseren, wat bijdraagt aan een gezond immuunsysteem.

Yoga ondersteunt je genezingsproces

Ontstekingen in het lichaam leveren ook een bijdrage aan tal van ziektes en aandoeningen. Door zorgvuldig geselecteerde houdingen en ademhalingstechnieken te gebruiken, kan Iyengar yoga helpen ontstekingsreacties in het lichaam te verminderen en het natuurlijke genezingsproces ondersteunen.

Iyengar Yoga Home Practice Immune Sequence