Voor wie?

Dit traject is voor jou als jij:

  • je wilt voorbereiden op het Iyengar yoga examen;
  • minimaal 3 jaar Iyengar yoga ervaring hebt en denkt dat je klaar bent om te delen wat je hebt geleerd;
  • bereid bent om nog eens 3 jaar met je Mentor te werken;
  • 1-op-1 of in kleine groepen wilt werken aan het observeren, assisteren en beginnen met lesgeven.

1e jaar

volg lessen en verdiep je oefenpraktijk

Voornamelijk gericht op lessen volgen en de Verdiepingscursus, het verdiepen van je eigen beoefening. Leer de namen van de āsana’s en lees relevant materiaal. Maar je kunt ook starten met observeren en assisteren.

2e jaar

begin met observeren en assisteren

Minimaal 10 lessen observeren en assisteren in 20 lessen. Volg de Verdiepingscursus. Begin met het oefenen met lesgeven aan je collega-trainees. Reflecteer hierop door het bijhouden van een dagboek en verslagen te schrijven.

3e jaar

start met lesgeven

Nogmaals minimaal 15 lessen assisteren, en begin met het zelfstandig lesgeven tijdens de reguliere lessen. Je Mentor geeft je feedback – of door aanwezig te zijn in je les, of door een video opname te bekijken – en als trainee schrijf je reflectieverslagen.

Kosten van het mentorprogramma

Naast de Verdiepingscursus en de Yoga Lab sessies volg je gewone lessen en ten minste 5 keer per jaar een privéles van 90 minuten (of 10 keer 45 minuten, afhankelijk van agenda en in overleg met je Mentor af te spreken) waarin we je voortgang of vragen bespreken. Verder zijn er geen kosten aan verbonden, wel vragen we je commitment.

Leertraject waarin gekwalificeerde studenten voorbereid worden op het lesgeven.

Dit is geen lerarenopleiding: het is een meer fluïde systeem gebaseerd op één op één werken met je lera(a)r(en). Yoga is een onderwerp dat je moet ervaren. Je kunt alleen maar lesgeven vanuit je eigen ervaring. Daarom staat de eigen beoefening centraal. Nadat je minimaal 3 jaar reguliere Iyengar yoga lessen hebt gevolgd, zoek je een gekwalificeerde leraar als Mentor. Je gaat met deze Mentor een relatie aan voor nog eens ten minste 3 jaar, waarin je begeleid wordt in algemene lessen die je volgt en observeert, waarin je assisteert, en begint met lesgeven.

De beste manier om erachter te komen of dit programma geschikt is voor jou, is om naar een les of workshop met Nanda, Kristien, Kerry of Hiske te komen, en voor of na de les met ons te praten. 

Wij verwachten dat je minimaal 2 reguliere lessen per week volgt, ieder jaar meedoet aan de Verdiepingscursus, in kleine groepen samenwerkt met je mede-trainees, en aanvullend een aantal workshops volgt, evenals de Yoga Lab-sessies.

Je kunt niet deelnemen aan het Mentorprogramma tijdens je zwangerschap, of als je gezondheidsproblemen hebt die je eigen veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen.