Iyengar Yoga

… is een krachtige, actieve en zorgvuldige vorm van hatha yoga, gebaseerd op het werk van BKS Iyengar (1918-2014), die tot zijn dood gewerkt heeft in Puna, India. Kenmerkend voor Iyengar yoga zijn precisie en begrip van het lichaam, waardoor je kracht, uithoudingsvermogen, balans en een correcte lichaamshouding ontwikkelt. Dit gaat samen met lenigheid en diepere ontspanning. De positieve effecten zoals sterkere benen, verbetering van de algehele conditie en verlichting van pijn in nek, rug en schouders zijn al na een korte tijd oefenen merkbaar.

Naast alle positieve fysieke effecten is Iyengar yoga ook: meditatie in actie. Het correct uitvoeren van de houdingen is geen doel op zich, maar een middel, gericht op het verbinden van lichaam en geest. Iyengar yoga maakt gebruik van hulpmiddelen (props) – een van de grootste innovaties die BKS Iyengar aan de beoefening van yoga heeft toegevoegd. Je gebruikt blokken, bolsters, dekens, riemen, stoelen en touwen om de houdingen bereikbaar te maken voor iedereen, ongeacht leeftijd, lenigheid of conditie.

Iyengar yoga leraren worden aan strenge kwaliteitseisen onderworpen, en krijgen hun certificaat pas na enkele jaren intensieve studie en strenge evaluatie. Wereldwijd leggen alle Iyengar yoga leraren dezelfde examens af, gebaseerd op een programma van asana’s, pranayama, kennis van filosofie en anatomie, dat door BKS Iyengar wordt vastgesteld. Wij zijn er dan ook trots op het Iyengar Yoga Certification Mark te mogen voeren.